Ontwerper Cleo de Brabander
Naam ontwerp Stack

Omschrijving van het circulaire innovatieve karakter van het ontwerp:

Elk jaar worden miljoenen vierkante meters aan tapijttegels weggegooid. Vaak worden deze verbrand of op een stortplaats gegooid, wat leidt tot vernietiging van kostbare grondstoffen en vervuiling. Sinds kort bestaat ook de techniek om de garen en vezels te scheiden van de tapijtrug, deze garens kunnen dan weer worden gebruikt voor nieuwe tapijttegels. Dit is echter een traag en kostbaar proces.

STACK biedt een lucratieve tussenstap; door de tapijt tegels te stapelen worden er bouwblokken gecreëerd die een scala aan nieuwe mogelijkheden biedt voor statafels, krukken, bijzettafel, balies, etc. Stack is zeer ‘customisable’ en heeft daarnaast ook akoestische waarde.

Gebruik grondstoffen/reststromen:

Uitgangspunt voor het ontwerp was om geen nieuw materiaal toe te voegen en ook geen reststromen na te laten. De tapijttegels worden in hun geheel gebruikt en minimaal bewerkt. De onderstellen komen van ergonomische bureaustoelen, de net weave rug- gen worden gebruikt voor het maken van prullenbakken. De spuitbus verf en de spijkers zijn het enige nieuwe materiaal dat aan het process word toegevoegd!